2-12 yaş grubundaki çocukların yaşamış olduğu sorunları oyuncaklar üzerinden çözdüğü, duygularını kontrol edebilmeyi öğrendiği, sorumluluk bilincini geliştirdiği terapi yöntemidir. Unutmayın oyuncaklar çocukların dili, oyun ise kelimeleridir.
Ergenlik öncesi dönemde olan çocukların yaşamış olduğu sorunlar oyuncaklar üzerinden yapılan oyun terapisinden ziyade bilişsel etkinliklerle çözülür. Oyuncaklarla oynamayı bırakmış lakin problem yaşayan çocuklarda bu ekol çok etkili olmaktadır.
Filial Terapide ebeveynler çocuklarına sınır koymayı, çocukları ile sağlıklı iletişim kurmayı, zor durumlarla başetmeyi ve genel ebeveynlik becerilerini öğrenirler. Bu farkındalık yaşanan kriz dönemlerini azaltmakla beraber ebeveynlerin yaşamış oldukları zorlukları minimum seviyeye indirir.
Çocukların genel gelişiminin veya da zeka seviyelerinin ölçüldüğü, standardize edilmiş test türleridir. Çocukların; sosyal gelişimleri, dil yapılarının gelişimi, kaba ve ince motor gelişimleri, zeka seviyesi ve türleri, korku ve kaygı seviyeleri, okula başlama düzeylerinin yeterliliği gibi alanlar hakkında bilgiler verir.
0-6 yaş arasında olan çocukların; Dil Gelişimi, Sosyal Gelişimi, Kaba Motor Gelişimi ve İnce Motor Gelişimi alanlarında bilgi verir. Denver Gelişim Tarama Testi ağırlıklı olarak çocuğun performans sergilediği bir testtir. Bazı gelişim alanlarında bilgi almak için ebeveyn de teste dahil olabilir. Ülkemizde 0-6 yaş grubundan çocuğa sahip
0-6 yaş arasında olan çocukların; Dil Gelişimi, Sosyal Gelişimi, Kaba Motor Gelişimi ve İnce Motor Gelişimi alanlarında bilgi verir. Denver Gelişim Tarama Testi ağırlıklı olarak çocuğun performans sergilediği bir testtir. Bazı gelişim alanlarında bilgi almak için ebeveyn de teste dahil olabilir. Ülkemizde 0-6 yaş grubundan çocuğa sahip aileler çocuklarının gelişimini ölçmek için en çok Denver Gelişim Tarama Testini yaptırmak istemektedirler.
5.5-6 yaş aralığındaki çocukların okula başlama olgunluğunun ölçüldüğü bir testtir. Çocuk okula hazır mı? Verilen yönergeyi anlıyor mu? Gibi sorular bu testten sonra cevabını bulur. Direkt olarak çocuğun performans sergilediği altı alt testten oluşan ( kelime anlama, cümle anlama, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme) ölçü
5.5-6 yaş aralığındaki çocukların okula başlama olgunluğunun ölçüldüğü bir testtir. Çocuk okula hazır mı? Verilen yönergeyi anlıyor mu? Gibi sorular bu testten sonra cevabını bulur. Direkt olarak çocuğun performans sergilediği altı alt testten oluşan ( kelime anlama, cümle anlama, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme) ölçüm aracıdır. Okula başlama aşamasında olan çocuklarda yapılması, gelişim geriliğinin tespit edilmesi ve eksik olan gelişim alanında çalışması adına bilgi verir.
Test 0-6 yaş aralığındaki çocukların Dil-Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor ve Sosyal beceri-Öz Bakım alanlarında gelişiminin ölçüldüğü bir envanterdir. Test direkt olarak anneye gelişim alanlarının ölçümü için standardize edilmiş sorular sorularak uygulanır. Çocuklarda görülen gelişim geriliği sorunlarının tespit edilmesinde sağlıklı fikir vermektedir
Psikolog Fatih Çukurlu
Telif Hakkı © 2023 Psikolog Fatih Çukurlu
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.